Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 11:18

Τηλε-εργασία

Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά

Γενικά

Για να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας οταν χρησιμοποιείτε ενα υπολογιστή ο οποίος ΔΕΝ ειναι συνδεμμένος στο δίκτυο του ΠΑ (πχ στο σπίτι σας η σε κάποιο άλλο δημοσιο δίκτυο) απαιτείται να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία VPN η οποία δημιουργεί μια σύνδεση απο τον υπολογιστή σας προς το δίκτυο του ΠΑ χρησιμοποιώντας τα στοιχεία πρόσβασης του λογαριασμού σας στο ΠΑ.

Οδηγίες για την δημιουργία σύνδεσης VPN μπορείτε να δείτε στο https://ype.aegean.gr/yphresiesdiktioudedomenwn/vpn/genikesodigievpn 
Ακολουθήστε τις οδηγίες που αφορούν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας.

 

Σύνδεση με το δίκτυο του ΠΑ

Για να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας και αφού έχετε δημιουργήσει την σύνδεση VPN στον υπολογιστή σας συμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες ακολουθηστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Συνδέστε τον υπολογιστή σας στο τοπικό σας δικτυο ενσύρματα η ασύρματα ώς συνηθως. Το τοπικό σας δίκτυο μπορει να ειναι ο router σας η κάποιο ασύρματο δίκτυο. Προτείνεται η ενσύρματη σύνδεση για λόγους αξιοπιστίας.
  2. Επιβεβαιώστε οτι έχετε πρόσβαση στο Internet. Εάν δεν έχετε πρόσβαση στο Internet δεν θα ειναι δυνατή και η πρόσβαση στα αρχεία σας.
  3. Συνδεθείτε στο δίκτυο του ΠΑ μέσω της σύνδεσης VPN που δημιουργήσατε: Click στο Ρυθμίσεις - Δικτυο και Internet - VPN (στα αγγλικα Settings / Network and Internet - VPN) και μετά click πανω στη σύνδεση VPN που εχετε δημιουργήσει.
  4. Τέλος κάνετε click στην επιλογή "Συνδεση" (στα αγγλικά "Connect"). Εφόσον η συνδεση VPN έχει δημιουργηθεί σωστα θα πρέπει να δείτε την ένδειξη "Συνδεση" η κάτι ανάλογο ( στα αγγλικά "Connected" )

Εχετε πλέον συνδεθεί στο δίκτυο του ΠΑ και μπορειτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας.

Πρόσβαση σε αρχεία

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν κυρίως χρήστες της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Χίου, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και απο άλλος χρήστες του ΠΑ. Η βασική διαφορά ειναι η διαδρομή των αρχείων του κάθε χρήστη.

Τα αρχεία των χρηστών της Χιου βρίσκονται στον server "chios-fs.aegean.gr". Για να βρείτε και επεξεργαστειτε τα αρχεία σας:

  • Ανοιξτε τον file manager στον υπολογιστη σας..πχ ξεκινηστε απο τον δίσκο C του υπολογιστή σας.
  • Στην διαδρομή του φακελου που βρισκεται στο πάνω μερος του παραθυρου που έχετε ανοίξει πληκτρολογήστε \\chios-fs.aegean.gr και πατηστε ENTER
  • Αν σας ζητηθούν τα στοιχεία πρόσβασης του λογαριασμού σας εισάγετε τα με την μορφη "aegean\το_username_σας" και το password σας

Θα πρέπει πλέον να μπορείτε να δείτε τους κοινόχρηστους φακελους του server.

Επεξεργασία Αρχείων - Σημαντικό !

Αν θελετε να επεξεργαστείτε κάποιο αρχείο αντι απλά να το ανοιξετε και να το διαβάσετε, παρακαλώ αντιγράψτε το πρώτα στον υπολογιστή σας με αντιγραφή / επικόλληση και αφού κάνετε τις όποιες αλλαγές και το αποθηκεύεσετε αντιγράψτε το παλι πίσω στο φάκελο του server. Αυτό προτεινεται ώς βέλτιστη πρακτική διότι οι συνδέσεις εκτός του ΠΑ ειναι συνήθως αργές και επειδή η επεξεργασία αρχείων κατευθείαν πάνω στον server διατηρεί τα αρχεία ανοικτό, αυτό θα έχει το αποτέλεσμα να αυξάνει την κινηση και να κάνει την σύνδεση σας ακόμα πιο αργή. 

 

Last modified on Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 10:11